top of page

משכנתא לרכישת דירה בפרויקט מחיר למשתכן

הרבה נאמר על פרויקטי מחיר למשתכן. לא אכנס פה להסברים על התהליך, אותם אפשר לקרוא בקלות פה: https://www.dira.moch.gov.il/ וגם לא לשאלות כמו האם בגלל שהקבלן צריך למכור את הדירות במחיר הנמוך משווי השוק הוא מוריד את איכות מפרטי הדירות ובעקבות כך זה משתלם/לא משתלם לקחת חלק בפרויקט אלא אתייחס במאמר זה רק להיבטים הכלכליים של התוכנית וליתרונות הגדולים שיש לרוכשי דירות בפרויקט מחיר למשתכן מבחינת משכנתאות.

 

אחוזי מימון:

כאשר זוג רוכש דירה שאינה בפרויקט מחיר למשתכן, בין אם מדובר בדירה מקבלן או דירה יד שניה, הבנק מאפשר לזוג, שזוהי דירתו היחידה, לקבל משכנתא עד לגובה 75% משווי הנכס. איך הבנק יודע מהו שווי הנכס? הבנק מבקש מהלווה להביא שמאי, שיבחן את הנכס ויעריך את שוויו, ובהתאם לכך הבנק יאשר מימון לפי הנמוך מבין השניים: מחיר הדירה בחוזה המכירה או הערכת השמאי. כך יכול להיווצר מצב שזוג רכש דירה ב 1,100,000 שקלים, חשב שיוכל לקבל מהבנק מימון של 75% מסכום זה, כלומר 825,000 שקלים אבל בפועל, השמאי העריך את הנכס במיליון שקלים בלבד והזוג יהיה רשאי לקבל מהבנק משכנתא בגובה 750,000 שקלים בלבד.

 

כשמדובר בפרויקטי מחיר למשתכן, הרי ידוע שמחיר הדירה נמוך בהגדרה ממחיר אותה דירה בשוק החופשי (הערכת שמאי). כדי שזוגות צעירים יוכלו להנות גם ממימון גבוה יותר בפרויקטי מחיר למשתכן הוחלט שמחיר הדירה לצורך חישוב אחוזי המימון למשכנתא יקבע לפי הגבוה מבין השניים: הערכת שמאי או מחיר הנכס בחוזה.

הנחייה זו בתוקף רק עבור דירות שגם מחיר הנכס וגם הערכת השמאי הם עד 1.8 מיליון ובנוסף אליה קיימת הנחייה נוספת שלרוכשי הדירה יש מינימום של 100,000 שקלים הון עצמי.

 

לדוגמא:

זוג רוכש דירה במיליון שקלים אבל שוויו האמיתי של הנכס בשוק החופשי, לפי הערכת השמאי היא 1,300,000 שקלים.

לו היתה זו דירה שאינה במחיר למשתכן, הבנק היה מממן עד 75% מהנמוך מבין השניים, כלומר, נותן משכנתא מקסימלית של 750,000 שקלים אבל בפרויקטי מחיר למשתכן, הבנק יתן מימון של עד 75% מהגבוה מבין השניים. מכיוון ש 75% מהערכת השמאי במקרה זה הם 975,000 שקלים ויש מינימום הון עצמי של 100,000 שקלים,ניתן יהיה לקבל משכנתא של 900,000 שקלים לכן בפועל מדובר ב 90% מימון לרכישת הנכס וזוהי כמובן הטבה משמעותית.

 

מענק מקום:

עוד אציין שניתן לקבל גם מענק מקום שנע בין 40 ל 60 אלף שקלים, תלוי באיזור שבו נמצא הנכס. לפניכם רשימה חלקית:

מענק בגובה 40 אלף שקלים ניתן לקבל בין היתר באילת, אשקלון, חריש, נהריה, עפולה, רכסים ושלומי. ומענק בגובה 60 אלף שקלים ניתן לקבל באופקים, דימונה, חצור הגלילית, טבריה, ירוחם, מגדל העמק, מעלות-תרשיחא, מצפה רמון, נצרת, נצרת עילית, נתיבות, סח'נין, ערד, קריית שמונה ושדרות.

בפרויקטי מחיר למשתכן המענקים הנ"ל מהווים חלק מההון העצמי הדרוש לרכישת הנכס, אולם יש דרישה למינימום הון עצמי, ללא המענק, של 60 אלף שקלים. כלומר, אם אתם זכאים למענק, בין אם של 60 אלף שקלים או 40 אלף שקלים, עדיין תזדקקו להון עצמי של 60 אלף שקלים.

 

מה המשמעות של התקרה בסך 1.8 מיליון?

נחזור רגע לאחוזי המימון ולתקרה של 1.8 מיליון. במידה ומחיר הרכישה גבוה מ 1.8 מיליון, אין צורך בהערכת שמאי והבנק יתן מימון של 75% ממחיר הרכישה.

ומה אם מחיר הרכישה הינו 1.7 מיליון והערכת השמאי הינה 1.9 מיליון? עדיין מתייחסים לגבוה מביניהם אבל עם מגבלה של 1.8, כלומר אחוז המימון יהיה 1,350,000 שהם 75% מ 1.8 מיליון.

 

לסיכום, לפרויקטי מחיר למשתכן יש מספר יתרונות משמעותיים:

1. מחיר הדירה נמוך ממחיר השוק

2. אחוזי מימון גבוהים

3. מענק מקום מוכר כחלק מהון העצמי

4. ניתן להשכיר את הנכס

זיכרו גם שניתן למכור את הנכס רק בתום 5 שנים מטופס 4 או 7 שנים מיום הזכייה, על מכירה מוקדמת יותר תשלמו קנס בסך 450,000 שקלים

בהצלחה

אם אתם זקוקים להכוונה – מוזמנים ליצור עימי קשר בטלפון 054-5528645.

אין לראות במאמר זה המלצה כיצד לנהוג וכל מקרה צריך להבחן לגופו.

bottom of page