top of page

מיפוי מצבכם הפיננסי

 על מנת לקבל החלטות כלכליות שיטיבו את מצבכם הפיננסי וכדי שתהליך הליווי הכלכלי יביא לתוצאות הנכונות עבורכם הוא חייב להתבסס על נתונים מדויקים לכן השלב הראשון בתהליכי ליווי כלכליים הוא מיפוי מצבכם הפיננסי העכשווי.

מטרת המיפוי הוא לבנות תמונה ברורה ומדויקת של המצב הכלכלי שלכם (נכסים, התחייבויות, הכנסות והוצאות) והוא ישמש כבסיס לקבלת החלטות כלכליות מושכלות.

במידה והחלטתם לערוך את המיפוי בעצמכם (יכולים גם ליצור קשר ונערוך את המיפוי ביחד), חשוב שתשקיעו בו זמן ומאמץ על מנת שיהיה מדויק ככל הניתן. מיפוי שגוי עלול להביא להחלטות שגויות. שימו לב שמיפוי שנעשה לפי הכללים יצרוך מכם לפחות חמש שעות עבודה. פנו את הזמן ואת תשומת הלב לעריכת המיפוי כי יש לו חשיבות מכרעת בעיצוב עתידכם הפיננסי.

על מנת לערוך את המיפוי תזדקקו לנתונים הבאים:

  • שכירים – תלושי שכר מששת החודשים האחרונים

  • עצמאים – דו"ח רו"ח. שומה של השנה הקודמת וכן מאזן בוחן מתחילת השנה הנוכחית ועד לרגע זה

  • שלושה חודשי תדפיס עו"ש מכל חשבונות הבנק שלכם

  • שלושה חודשי פירוט הוצאות מכל כרטיס אשראי שברשותכם

  • לפחות שני חשבונות מכל אחד מהחשבונות הבאים: חשמל, מים, גז, ארנונה, אינטרנט, כבלים, טלפון נייח וטלפונים ניידים. במידה ויש לכם סיכום שנתי – עדיף.

  • סיסמאות לכל חשבונות הבנקים שלכם.

  • רצוי שתהיה מותקנת לכם בפלאפון אפליקציה של כרטיסי האשראי שלכם. במידה ולא – הצטיידו בסיסמא לאתר של חברת האשראי.

  • עבור כל הלוואה שיש לכם, תזדקקו לפרטים הבאים: יתרת ההלוואה, הריבית, סכום התשלום החודשי וכמה תשלומים נותרו.

  • משכנתא הינו מקרה פרטי של הלוואה ונזדקק לאותם פרטים

  • מידע על כל חסכון שברשותכם: קרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים, קרנות השתלמות, חסכונות לילדים, קופות גמל, השקעות בשוק ההון או כל השקעה אחרת. את רב המידע ניתן למצוא באיזור האישי של חברות הביטוח/בתי ההשקעות בהם כספכם מושקע.

כשכל המידע פרוש לפניכם, הורידו את שני הקבצים הבאים והתחילו למלא אותם לפי הדגשים וההוראות בהמשך.

1. מיפוי נכסים והתחייבויות.

2. מיפוי הוצאות והכנסות חודשי.

הקובץ הראשון אמור להיות קל למילוי, זוהי בעצם רשימה של כל הנכסים וההתחייבויות שלכם. פשוט מלאו את הטבלה בהתאם לכותרות העמודות.

הקובץ השני יותר בעייתי למילוי - המטרה היא למלא את ההכנסות וההוצאות החודשיות הממוצעות שלכם. 

מבחינת ההכנסות - אם אתם שכירים, זה החלק שאמור להיות יחסית פשוט מכיוון שבדרך כלל ההכנסות שלנו די קבועות לאורך השנה. לעיתים יש בונוסים/משכורת 13/הבראה/שעות נוספות - המטרה היא לקחת את כל ההכנסות השנתיות ולחלק אותן ל 12 על מנת לקבל הכנסות חודשיות ממוצעות.

במידה ואתם עצמאים, בחנתם את השומה השנתית ואתם עדיין לא בטוחים כמה אתם מרוויחים בממוצע בחודש - אני ממליצה להתייעץ עם רואה החשבון.

כפי שאמרתי - ההכנסות הן החלק הקל אבל להוצאות יש חוקים משלהן.  הרי אנחנו לאו דווקא מרוויחים יותר באוגוסט כשצריך לשלם על קייטנות, הוצאות חזרה ללימודים וחופשה משפחתית או בספטמבר כשהחגים עולים לנו לא מעט כסף. מהסיבה הזאת עלינו לקחת בחשבון את כל ההוצאות שלנו, גם אלה שמגיעות אחת לשנה ולחלק אותן ל 12 על מנת להגיע לסכום ההוצאות החודשיות הממוצע שלנו.

כמובן שכשתערכו את המיפוי בצורה כזאת תקבלו הוצאות חודשיות גבוהות יותר ממה שאתם אולי מעריכים כרגע אבל חשוב להבין שזה המצב האמיתי. גם אם הוצאה מגיעה פעם בשנה, אם לא נקצה עבורה סכום בצד בכל חודש, כשיגיע מועד ההוצאה לא נוכל לעמוד בה.

בקובץ המיפוי מופיעות קטגוריות שונות של הוצאות, עליכם להסתמך ככל הניתן על נתונים ולא לתת הערכות. למשל, כשאתם צריכים למלא מהו הסכום שאתם מוציאים על מזון בחודש: עברו על כל אמצעי התשלום שבאמצעותם אתם רוכשים מזון וסכמו את כל ההוצאות על המזון בכל אמצעי התשלום. עשו זאת עבור שלושת החודשים האחרונים לפחות ורישמו בקובץ את הממוצע שקיבלתם. עשו זאת עבור כל הוצאה והוצאה. ההסבר על חישוב הוצאת המזון נכון להרבה מהקטגוריות בקובץ.

שימו לב – ככל שתאספו את הנתונים מאמצעי התשלום ולא תעריכו אותן כך המידע יהיה מדויק יותר. ככל שתסתמכו על יותר חודשי הוצאות – כך המידע יהיה נכון יותר.

ישנן קטגוריות עונתיות – למשל ביגוד. גם אם תקחו ממוצע של שלושת החודשים האחרונים, יתכן שתפספסו תקופה של תחילת עונה שבה ההוצאות על ביגוד גבוהות יותר. שימו לב עבור אילו חודשים אתם מחשבים את הממוצע והאם זה נכון לקטגוריה הספציפית.

 אם יש לכם הוצאות נוספת שאינן נמצאות בקובץ – הוסיפו אותן.

בסיום המיפוי, עברו על תדפיסי כל כרטיסי האשראי שברשותכם משלושת החודשים האחרונים ובדקו האם מוזכרות שם הוצאות שלא באו לידי ביטוי במיפוי שלכם. במידה וכן, הוסיפו אותן למיפוי. 

בדומה לכרטיסי האשראי, עברו על תדפיסי העו"ש ובדקו האם יש הכנסות/הוצאות ישירות מהעו"ש שלא באו לידי ביטוי במיפוי. במידה וכן, הוסיפו אותן למיפוי.

                                                                                                                   בהצלחה

bottom of page